Recepty

Vánoční cukroví nejen pro dialyzované pacienty

Rozehřejte trouby, čekají vás hned tři skvělé recepty na vánoční cukroví. Provoňte svůj dům jablečnými perníčky, citronovými měsíčky a zasypte svá ústa sněhovými pusinkami. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Sněhové pusinky

INGREDIENCE (CCA 100 KS):

  • 110 g bílků (3 až 4 bílky)
  • 350 g moučkového cukru
  • 20 g citronové šťávy

POSTUP:

Bílky s cukrem a citronovou šťávou šleháme, dokud se nám na metle nebudou dělat špičky. Pomocí zdobicího sáčku nazdobíme pusinky na plech vyložený pečicí folií či papírem. Pracujeme rychle, aby se směs nezahřála a nezačala téct. Sněhové pusinky sušíme v troubě na 75 °C zhruba tři hodiny. Každá trouba peče jinak, je dobré pusinky během sušení kontrolovat a čas podle potřeby prodloužit či zkrátit.

Nutriční hodnoty pro 1 kus: energie: 14 kcal, bílkoviny: 0,1 g, sacharidy: 3,5 g, tuky: 0 g, vláknina: 0 g, fosfor: 0,5 mg, draslík: 3 mg

Peřinky s domácím jablečným pyré

INGREDIENCE (ASI 60 KS) - JABLEČNÉ PYRÉ:

  • 250 g jablek bez jadřinců, 10 g cukru, šťáva z půlky citronu, 1 lžička skořice

INGREDIENCE - TĚSTO:

  • 230 g hladké mouky, 125 g másla, 2 žloutky, 2 lžičky jablečného octa, 50 g moučkového cukru na obalení, malá špetka soli

POSTUP:

Očištěná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na čtvrtky a dáme do hrnce společně s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Pod pokličkou podusíme, aby jablka pustila šťávu. Necháme změknout, rozmixujeme do hladka a na mírném plamenu vaříme, dokud nevznikne husté pyré. Pokud se pyré nepodařilo rozmixovat dohladka, propasírujeme ho. Hotové pyré necháme vychladit. 

Do mísy prosejeme mouku, přidáme na malé kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutky, jablečný ocet a sůl. Rychle vypracujeme hladké těsto. Prsty rozmělníme máslo, jako bychom dělali drobenku, a pokračujeme, dokud se těsto nespojí. Těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny, ideálně však do druhého dne. 

Těsto vyválíme mezi dvěma papíry na pečení na tloušťku zhruba 3 mm a překrojíme ho na polovinu. Jednu polovinu potřeme vrstvou pyré, přiklopíme druhou polovinou a pomocí rádélka nařežeme na peřinky. Peřinky pečeme v troubě předehřáté troubě 10 až 12 minut na 190 °C dorůžova na plechu s pečicím papírem. Upečené peřinky ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.

Nutriční hodnoty pro 1 kus: energie: 39 kcal, bílkoviny: 0,6 g, sacharidy: 4,4 g, tuky: 2 g, vláknina: 0,3 g, fosfor: 9 mg, draslík: 15 mg

Měsíčky s citronovou polevou

INGREDIENCE (ASI 80 KS) - TĚSTO:

  • 260 g polohrubé mouky, 170 g cukru krystal, 120 g nahrubo nastrouhaných jablek, 200 ml slunečnicového oleje, 40 g 31% smetany, 4 vejce, 3 lžičky perníkového koření, sůl

INGREDIENCE - POLEVA:

  • 100 g moučkového cukru, 20 g citronové šťávy, 5 g řepkového oleje

POSTUP:

Bílky oddělíme od žloutků, dáme je do misky, přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. V jiné nádobě si ušleháme žloutky s cukrem do hladké pěny. Ke žloutkové směsi pomalu zašleháme nastrouhaná jablka a prosetou mouku s perníkovou směsí, pak postupně přilijeme olej se smetanou a jemně zapracujeme. Nakonec opatrně špachtlí vmícháme tuhý sníh, aby těsto nespadlo. 

Hotové těsto pomocí stěrky rozetřeme na plech (30×40cm) vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 20 minut, dokud nebude mít krásně oříškovou barvu. Na polevu ušleháme v misce cukr s citronovou šťávou a olejem. Polevu za stálého míchání prohřejeme za občasného míchání ve vodní lázni zhruba na 35°C a stěrkou ji pak rozetřeme na ještě vlažné těsto. Polevu necháme zcela vychladnout a ztuhnout. Nakonec z těsta vykrájíme měsíčky.

Směs perníkového koření si můžete vytvořit sami, čerstvě namleté koření voní výrazněji. Do mlýnku na koření či hmoždíře dejte 4 tobolky kardamomu, 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 4 hřebíčky a 1 svitek cejlonské skořice a umelte vše do hladka.

Nutriční hodnoty pro 1 kus: energie: 54 kcal, bílkoviny: 0,74 g, sacharidy: 6 g, tuky: 3 g, vláknina: 0,2 g, fosfor: 11 mg, draslík: 12 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme