Recepty
Vánoční tabule při ledvinové dietě: Rybí polévka, pečený kapr a jablečný dezert
Zasedněte ke stolu se svými blízkými a pochutnejte si na receptech sestavených s ohledem na potřeby ledvinové diety. Připravte vánoční hostinou s pečeným kaprem na bylinkách a gratinovanými bramborami, krémovou rybí polévkou a pečenými jablky se skořicí. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Krémová rybí polévka s pórkem
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 1,5 l kuřecího vývaru, 400 g kapra (filet s kůží bez kosti)
- 2 velké pórky, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 střední brambory, 1 cibule, 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 20 g másla
- pepř a sůl
POSTUP:
Omyté a oloupané brambory dáme do studené vody a necháme je jednu hodinu až dvě hodiny louhovat, aby se v nich snížil obsah draslíku. Kapří filety omyjeme, nakrájíme na čtyři díly a vložíme do horkého osoleného kuřecího vývaru. Povaříme tři až pět minut, aby bylo maso měkké, nesmí se však rozpadat. Maso z vývaru vyjmeme a dáme stranou.
V kuřecím vývaru také blanšírujeme tři minuty zelené části pórku nakrájené na nudličky. Pórek po třech minutách vyjmeme pomocí cedníčku, necháme okapat nad hrncem s vývarem a nakonec jej propláchneme studenou vodou, aby zůstal krásně zelený. Bílé a světle zelené části pórku nakrájíme společně s cibulí na kostičky.
Do hrnce s tlustým dnem nalijeme olivový olej, nakrájenou cibuli a pórek. Vše mícháme asi tři minuty, dokud nám cibule s pórkem nezměkne a nezačne průsvitnět. Přidáme máslo, česnek pokrájený na plátky a brambory pokrájené na kostičky, vše za občasného míchání opékáme další tři minuty. Přilijeme teplý kuřecí vývar a vaříme dvacet až pětadvacet minut.
Když jsou brambory uvařené do měkka, sundáme polévku z plamene a vše rozmixujeme na hladký krém, nakonec do polévky přidáme citronovou šťávu a zamícháme. Podle chuti dosolíme a zlehka opepříme. Polévku nalijeme na hluboké talíře, vložíme do ní uvařené kapří filety zbavené kůže a posypeme blanšírovanými zelenými částmi pórku.
Polévku můžeme ozdobit také lístky řapíkatého celeru, čerstvě mletého barevného pepře a kapkou olivového oleje.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 1 700 kcal, bílkoviny: 120 g, tuky: 87 g, sacharidy: 90 g, draslík: 5 207 mg, vápník: 455 mg, fosfor: 2 551 mg
Pečená jablka se skořicí
INGREDIENCE:
- 6 velkých jablek
- 15 g másla + máslo na vymazání
- 2 lžičky mleté skořice
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce (15 g) vanilkového cukru
POSTUP:
Jablka očistíme, omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 200 ml vody, promícháme a necháme pět minut odležet.
Zapékací misku vymažeme máslem a vyskládáme na ni nakrájená jablka. Posypeme je vanilkovým cukrem a mletou skořicí, nahoru rovnoměrně poklademe máslo nakrájené na plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C čtyřicet minut, pět minut před dopečením přepneme troubu na gril, aby nám jablíčka lehce zkaramelizovala. Jablka naskládáme na talíř a můžeme ještě za tepla podávat.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 896 kcal, bílkoviny: 4 g, tuky: 14 g, sacharidy: 161 g, draslík: 1 533 mg, vápník: 152 mg, fosfor: 159 mg
Kapr pečený na bylinkách s gratinovanými brambory
INGREDIENCE - KAPR (4 PORCE):
- 1 000 g (4 × 250 g) filetů z kapra (s kůží bez kosti), 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu, 4 lístky šalvěje, 2 citrony, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 20 g másla, pepř a sůl
INGREDIENCE - BRAMBORY:
- 400 g lojovitých brambor (varný typ A), 100 ml smetany 31%, 100 ml plnotučného mléka, 15 g másla + máslo na vymazání zapékací mísy, 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky, petrželka na ozdobu
POSTUP:
Brambory omyjeme, oloupeme a na jednu hodinu až dvě hodiny dáme do studené vody. Mezitím omyjeme kapří filety a osušíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme patnáct minut v lednici odležet.
Do mističky nalijeme olivový olej, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a najemno nasekané bylinky, tymián, rozmarýn, šalvěj a estragon, vše promícháme. Filety naskládáme na mísu kůží dolů a potřeme připravenou marinádou, přiklopíme poklicí a necháme v lednici půl hodiny odležet.
Do malého rendlíčku nalijeme mléko a smetanu, přidáme strouhaný muškátový oříšek, 15 g másla a lehce osolíme. Dáme na mírný plamen a prohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky na mandolíně. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno skládáme první vrstvu plátků brambor tak, aby se z části překrývaly. Brambory poklademe částí nakrájené cibule a česneku a zlehka osolíme. Dáme další vrstvu brambor, pak cibuli, česnek a zase zlehka osolíme. Pokračujeme ve vrstvení pořád dokola, poslední vrstva musí být tvořena bramborami.
Vše zalijeme horkou směsí mléka a smetany, kterou jsme si připravili předem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 50 minut. Brambory by měly být upečeny do měkka, horní vrstva brambor má lehce nazlátlou barvu.
Při pečení je lepší zapékací misku položit na plech, kdyby nám směs smetany s mlékem přetekla přes okraje.
Na pánvi rozpustíme 10 g másla a na středním plamenu na něm opékáme kapří filety kůží dolů přibližně pět minut. Pekáč či zapékací misku vymažeme zbylým máslem, poklademe citronem nakrájeným na plátky a nahoru dáme opečené filety. Pokud nemáme citrony v bio kvalitě, je lepší slupku okrájet. Kapra s plátky citronu pečeme v troubě rozpálené na 220 °C 10 až 15 minut do zlatova.
Kapří filety servírujeme ozdobené plátky pečeného citronu společně s gratinovanými bramborami, vše doplníme nasekanou čerstvou petrželkou.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 2 572 kcal, bílkoviny: 198 g, tuky: 149 g, sacharidy: 95 g, draslík: 6 100 mg, vápník: 899 mg, fosfor: 4 660 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.