Recepty
Velikonoční hostina: Nadívané kuře, jarní polévka a máslové sušenky
Velikonoční pondělí nám klepe na dveře. Připravte si jednoduchou jarní polévku se sýrovými nočky, pečené kuře s bylinkovou nádivkou či máslové sušenky z pohodlí domova dle našich receptů. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Jarní polévka se sýrovými nočky
INGREDIENCE – POLÉVKA (4 PORCE):
- 3 střední mrkve, 1 menší kořenová petržel, 1 tenký plátek celeru, 1 stonek řapíkatého celeru, 100 g čerstvých hráškových lusků, 100 g květáku, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
INGREDIENCE – NOČKY:
- 2 vejce, 50 g strouhaného sýra (max. 30 % tuku v sušině), 100 g hrubé mouky, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekaného medvědího česneku, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
POSTUP:
V misce ušleháme vejce, přidáme nastrouhaný sýr, hrubou mouku, nasekané bylinky, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme. Podle chuti můžeme lehce osolit. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme do vody. Sýrové nočky vaříme dvě až tři minuty, dokud nevyplavou na povrch. Rychle je vyjmeme z vody, aby se nám nerozpadly, a necháme je vychladnout.
Zeleninu omyjeme a očistíme. Část hráškových lusků nakrájíme na plátky, zbytek hrášku vyloupeme. Mrkev, kořenovou petržel a celer nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky, květák rozdělíme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme olivový olej. Na másle s olejem tři minuty restujeme zeleninu a pak ji zalijeme vodou či studeným vývarem. Polévku zlehka osolíme a opepříme, přivedeme k varu a čtyři minuty povaříme.
Do polévkových talířů dáme vařené sýrové nočky a zalijeme je horkou polévkou. Polévku ozdobíme nasekanou listovou petrželkou.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 1 700 kcal, bílkoviny: 120 g, tuky: 87 g, sacharidy: 90 g, draslík: 5 207 mg, vápník: 455 mg, fosfor: 2 551 mg
Kuře s bylinkovou nádivkou
INGREDIENCE KUŘE (4–5 PORCÍ):
- 1 celé kuře, 50 g másla, 1 čajová lžička nasekané petrželky, 1 čajová lžička nasekaného medvědího česneku, 1 stroužek česneku, pepř a sůl
INGREDIENCE NÁDIVKA:
- 5 rohlíků (dva dny starých), 4 vejce, 150 ml mléka, 40 g másla, 1 lžíce nasekaných mladých kopřiv, 1 lžíce nasekaného medvědího česneku, 1 lžíce nasekané pažitky, špetka muškátového oříšku, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce hrubé mouky, máslo na vymazání formy, pepř a sůl
POSTUP:
Nejdříve si připravíme bylinkové máslo na kuře. Máslo (50 g) nakrájíme na kousky, dáme do misky a necháme trochu změknout. Přidáme jednu čajovou lžičku nasekané petrželky, jednu čajovou lžičku nasekaného medvědího česneku, prolisovaný česnek, zlehka osolíme, opepříme a promícháme. Bylinkové máslo dáme na chvilku ztuhnout do lednice. Rohlíky nakrájíme na kostičky, opečeme je na másle (40 g) na pánvi do světle zlatavé barvy a necháme zchladnout. Získají díky tomu jemně oříškovou chuť.
V misce ušleháme osolené žloutky společně s mlékem a muškátovým oříškem a hotovou směs nalijeme na opečené rohlíky. Přidáme nasekané bylinky a promícháme. Bílky osolíme, přidáme citronovou šťávu a pomalu vyšleháme tuhý sníh.
Čím pomaleji šleháme, tím bude sníh tužší, pomalým šleháním se totiž vytváří menší bublinky vzduchu.
Sníh opatrně vmícháme k ostatním ingrediencím na nádivku a jemně promícháme.
Kuře omyjeme a osušíme. Nadzvedneme na spodním okraji kůži na prsou, vytvoříme dvě kapsy, na každém straně jednu, a vložíme do nich bylinkové máslo. Do břišní dutiny vložíme bylinkovou nádivku, uzavřeme, nohy překřížíme a svážeme provázkem. Provázkem obtočíme celé kuře podélně dokola, aby křídla držela podél prsou. Kuře osolíme a vložíme do pekáče. Pokud nám zbyla nádivka, upečeme ji v pekáčku vymazaném máslem a vysypaném hrubou moukou. Pečeme na 150 °C 20–30 minut do zlatova (můžeme ji také péct v troubě společně s kuřetem ve střední fázi pečení).
Pekáč vložíme do trouby rozpálené na 250 °C, při této teplotě pečeme 10 minut, aby se kuře zatáhlo. Pak teplotu snížíme na 150 °C, kuře vyndáme a přikryjeme prsa alobalem, aby nevysychala a nepřipálila se. Pomalu pečeme hodinu a půl až dvě, záleží na velikosti kuřete. Poté sundáme z prsou alobal, zvedneme opět teplotu na 250 °C a 15–20 minut dopékáme kuře dozlatova. Při závěrečném pečení ho několikrát přelijeme výpekem.
Upečené kuře vyndáme z pekáče na prkénko, necháme tři minuty odpočinout a naporcujeme. Podáváme společně s nádivkou.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 2 572 kcal, bílkoviny: 198 g, tuky: 149 g, sacharidy: 95 g, draslík: 6 100 mg, vápník: 899 mg, fosfor: 4 660 mg
Velikonoční máslové sušenky
INGREDIENCE (10 PORCÍ):
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 1 větší vejce
- ½ kávové lžičky mleté kurkumy
- ½ kávové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- špetka soli
POSTUP:
V míse smícháme všechny suché ingredience a důkladně je promícháme. Přidáme nakrájené vychlazené máslo, vejce a rychle vypracujeme těsto. Mělo by být krásně měkké a vláčné. Hotové těsto necháme hodinu odpočinout přikryté v lednici.
Pokud je příliš suché a drolivé, můžeme přidat lžičku vody (záleží na velikosti vejce a savosti mouky).
Vychlazené těsto si rozdělíme na čtyři části a mezi pláty pečicího papíru vyválíme čtyři pláty o tloušťce 5 mm. Lehce pomoučíme a nakonec každý plát vyválíme embosovaným válečkem, kterým vytvoříme strukturovaný vzor. Pláty vyváleného těsta dáme zpátky do lednice a necháme ztuhnout. Vychlazené těsto vykrájíme formičkami do požadovaného tvaru a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 10–12 minut. Upečené sušenky by měly mít lehce narůžovělé okraje.
Sušenky necháme vychladnout na roštu a skladujeme v uzavíratelné dóze.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 896 kcal, bílkoviny: 4 g, tuky: 14 g, sacharidy: 161 g, draslík: 1 533 mg, vápník: 152 mg, fosfor: 159 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.