Recepty
Velikonoční menu: Jehněčí kotletka, vaječný salát a ovocné tartaletky
Nalaďte své chuťové pohárky na velikonoční svátky s našimi recepty. Připravte si jehněčí kotlety s bylinkovým kuskusem, lehký vaječný salát nebo skvělé ovocné tartaletky s krémem. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Jehněčí kotlety a bylinkový kuskus
INGREDIENCE - JEHNĚČÍ (4 PORCE):
- 1 kg jehněčích kotlet, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 stroužky česneku, snítka tymiánu, hrst nasekané petrželky, hrst nasekaného medvědího česneku, hrst nasekané pažitky, 2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl
INGREDIENCE - KUSKUS:
- 120 g kuskusu, 1 jarní cibulka, 1 lžíce najemno nasekaných lístků máty, 1 lžíce najemno nasekaných lístků petrželky, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivové oleje, sůl
POSTUP:
V misce prošleháme olivový olej, prolisovaný česnek a najemno nakrájený tymián. Směsí potřeme jehněčí kotletky, dáme do uzavíratelné misky a necháme naložené alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Naložené jehněčí předem vyndáme z lednice a necháme ho stát na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Maso při tepelné úpravě nedostane takový šok a šťáva zůstane uvnitř. Na sporáku si rozehřejeme pánev s tlustým dnem a zprudka na ní asi 2 minuty ze všech stran opékáme osolené maso. Dostane zlatavou barvu a zatáhne se. Poté maso přemístíme do pekáče a v předehřáté troubě na 200 °C ho 12–15 min dopékáme.
Po upečení maso vyndáme a dáme na prkénko na 5 minut odpočinout. Pokud bychom ho nakrojili hned, vytekla by nám všechna šťáva. Kuskus uvaříme podle návodu a přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, bylinky, olivový olej a citronovou šťávu, podle chuti lehce osolíme. Na talíře servírujeme bylinkový kuskus, přidáme upečené jehněčí kotletky a posypeme najemno nakrájenými bylinkami.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Jehněčí: energie: 5 568 kcal, bílkoviny: 217 g, tuky: 451 g, sacharidy: 203 g, draslík: 5 860 mg, vápník: 1 011 mg, fosfor: 2 071 mg,
Kuskus: energie: 1 061 kcal, bílkoviny: 9 g, tuky: 100 g, sacharidy: 36 g, draslík: 1 160 mg, vápník: 314 mg, fosfor: 140 mg.
Vaječný salát
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 12 vajec uvařených natvrdo
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 menší zelené jablko
- 1 malá červená cibule
- 1 lžíce nasekaného medvědího česneku, 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 malý svazek ředkviček
- 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- rukola a mangold na ozdobu
- 1 lžička olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP:
Uvařená vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu a ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme. Cibuli nakrájíme najemno, jablko a řapíkatý celer na malé kostičky. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky a bylinky posekáme najemno. Do mísy dáme jogurt, zakysanou smetanu, dijonskou hořčici a citronovou šťávu, vše prošleháme metličkou. Přidáme nakrájenou zeleninu, bylinky a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme nakrájená vejce, aby se nám příliš nerozpadla.
Připravíme si čtyři mističky a jejich stěny lehce vymažeme olivovým olejem. Do mističek vložíme salát a vařečkou přitlačíme a zarovnáme. Na talířky si připravíme malé hnízdo z pár lístků rukoly a mangoldu a do něj opatrně vyklopíme vaječný salát. Podáváme jako předkrm či lehkou večeři, společně s čerstvým pečivem.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 3 613 kcal, bílkoviny: 112 g, tuky: 302 g, sacharidy: 148 g, draslík: 3 324 mg, vápník: 1 056 mg, fosfor: 1 659 mg
Tartaletky s vanilkovým krémem a ovocem
INGREDIENCE - TARTALETKY:
- 200 g hladké mouky, 90 g másla, 1 žloutek, 30 g krupicového cukru, 30 ml studené vody, špetka soli
INGREDIENCE - KRÉM A OVOCE NA OZDOBU:
- 400 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání 31%, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový lusk, jahody, maliny a borůvky na ozdobu
POSTUP:
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, špetku soli a vše promísíme. Přidáme změklé máslo, žloutek, vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici hodinu odpočinout. Pak ho rozdělíme na šest částí a vyválíme tenká kolečka, o trochu větší, než je forma na tartaletky. Formy na tartaletky vymažeme máslem, vyložíme těstem, pořádně přimáčkneme a dno propícháme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 min do růžova. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
Do mísy dáme mascarpone, přidáme smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. Lusky nevyhazujeme, můžeme je dát do vzduchotěsné sklenice a přisypeme k nim cukr. Vyšleháme hladký krém a naplníme jím vychlazené tartaletky. Naplněné tartaletky ozdobíme čerstvým ovocem. Vanilkový lusk nám cukr krásně ovoní, můžeme ho použít na pečení nebo při přípravě krémů.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Tartaletky: energie: 1 495 kcal, bílkoviny: 26 g , tuky: 75 g, sacharidy: 180 g , draslík: 87 mg, vápník: 50 mg, fosfor: 117 mg
Krém a ozdoba: energie: 2 091 kcal, bílkoviny: 13 g, tuky: 200 g, sacharidy: 71 g, draslík: 976 mg, vápník: 366 mg, fosfor: 158 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.