Recepty
Vyzkoušejte exotický a bezlepkový dezert: tapiokové perly s kokosovým mlékem a dva další pokrmy
Slyšeli už jste o tapiokových perlách? Tapioka je forma škrobu, která se získává z kořene manioku převážně rostoucí v Jižní Americe. Mimo jiné je oblíbená jako náhražka pšenice, protože její škrob je zcela bezlepkový. Tapioka na sladko je velmi rychlý dezert a jistě stojí za vyzkoušení. A že vás zrovna nyní trápí málo času na vaření? Pak sáhněte po tipu na bruschettu s česnekovým krémem a tuňákový salát s cuketou. Recepty pro vás připravila a nafotila foodblogerka a nadšená kuchařka Petra Bártová. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Tapioka s kokosovým mlékem
INGREDIENCE:
- 100 g tapiokových perel (zakoupíte ve zdravé výživě)
- 300 ml kokosového mléka
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 lžička kokosového oleje
POSTUP:
Perly namočíme na několik hodin do mléka, a tím výrazně zkrátíme dobu vaření. Potom je na mírném ohni zahříváme. Jakmile získáme konzistenci pudingu, přidáme med a dosladíme ho podle libosti. Pro zjemnění přidáme lžičku kokosového oleje.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 1 351,98 kcal, bílkoviny: 67,32 g, tuky: 76,35 g, sacharidy: 164,31 g, draslík: 926,62 mg, vápník: 51,72 mg, fosfor: 308,83 mg
Bruschetta s krémem z pečeného česneku se sušenými rajčaty
INGREDIENCE:
- bruschetta
- 4 větší paličky česneku
- 5 sušených rajčat bez soli
- jarní cibulka
- olivový olej
- pepř a sůl
POSTUP:
Paličky česneku neloupeme, ale velkým a ostrým nožem je podélně rozkrojíme v jejich nejširším místě. Rozkrojené půlky česneku poskládáme vedle sebe do pekáče, pokapeme je olivovým olejem a necháme zhruba 25 minut péci na 190˚ C do měkka a až bude mít dužina stroužku česneku karamelově hnědou barvu. Upečený česnek vyloupeme a dáme do misky. Ještě horký jej rozmixujeme na hladký krém a smícháme se lžící olivového oleje. Podáváme s nesolenými sušenými rajčaty na opečené bruschettě.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 869,27 kcal, bílkoviny: 34,59 g, tuky: 7,12 g, sacharidy: 170,23 g, draslík: 1 900,5 mg, vápník: 202 mg, fosfor: 562,53 mg
Salát s cuketou a tuňákem
INGREDIENCE:
- 300 g salátu polníčku
- 100 g rukoly
- 100 g čerstvého tuňáka
- 20 cherry rajčat
- 1 zralé avokádo
- 1 mladá cuketa
- olivový olej
- limetková šťáva s medem na zálivku
- trocha sezamového oleje na opečení cukety, pepř a sůl
POSTUP:
Cuketu nakrájíme na půlcentimetrová kolečka a opečeme na pánvi. Ve velké míse promícháme salát polníček s rukolou a zakápneme připraveným dresinkem - vyzkoušejte například kombinaci medu, dvě lžíce olivového oleje a čajovou lžičku limetové šťávy. Přidáme nakrájená rajčata, nakrájené avokádo a kousky opečeného tuňáka.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 568,74 kcal, bílkoviny: 35,6 g, tuky: 38,36 g, sacharidy: 16,61 g, draslík: 3 311,6 mg, vápník: 136,3 mg fosfor: 406,03 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.