Výživa a pohyb
Při onemocnění ledvin pomáhá spíše zdravá strava než dietní omezení
Studie italských a australských vědců z roku 2016 naznačuje, že pacientům s chronickým onemocněním ledvin prodlužuje život, pokud jsou spíše podporování v tom, aby dodržovali obecné zásady zdravé stravy, než když je jim striktně doporučováno omezení nebo naopak zvýšení příjmu některých konkrétních živin.
Zdravá výživa snížila riziko úmrtí až o třetinu
Vědci založili své závěry na analýze údajů sedmi studií zahrnujících více než 15 tisíc osob. Za klíčové složky zdravé stravy zvolili zejména zeleninu, luštěniny, ovoce, celozrnné obiloviny s vysokým obsahem vlákniny a ryby. Zdravá stravy by také podle nich měla obsahovat málo červeného masa, soli a rafinovaných sacharidů.
V šesti ze sedmi studií, které byly přezkoumány, měli lidé dodržující principy zdravé výživy o 20 až 30 % nižší riziko předčasného úmrtí, konkrétně došlo k poklesu o 46 případů úmrtí na 1 000 obyvatel za dobu 5 let. Pozitivní vliv na snížení rizika chronického onemocnění ledvin prokázala také tzv. DASH dieta – dietní přístup k podpoře snížení vysokého krevního tlaku.
Nízkoproteinová strava doplněná o ketoanaloga vykázala přínos na oddálení dialýzy. A strava s vysokým podílem rostlinných bílkovin dokázala zlepšit zdravotní stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin a snížit riziko úmrtnosti.
Ledvinám prospívá běžná zdravá strava
Mnozí pacienti s onemocněním ledvin jsou instruováni, aby dodržovali tzv. ledviny šetřící dietu a omezovali příjem zejména fosforu, draslíku, bílkovin a sodíku. Z nové studie vyplývá, že tento přístup nemusí být jediný, navíc nevykazuje takový vliv na snížení rizika předčasného úmrtí jako jiné přístupy. Ukazuje se, že na celkové zdraví pacientů a jejich delší přežití může mít větší vliv komplexní změna stravování a životního stylu než pouhé omezení některých nutrientů.
Zdroje:
https://www.ckdnews.com
http://www.cjasn.asnjournals.org