Výživa a pohyb
Proteinové diety a zdraví ledvin
Diety s vysokým s vysokým zastoupením bílkovin (tj. s obsahem bílkovin, který tvoří více než 25 % denního energetického příjmu nebo s více než 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti na den) na bázi masných a mléčných výrobků bývají dnes doporučovány pro snížení tělesné hmotnosti a pro zlepšení celkového zdraví. Dosud však chybí přesvědčivé důkazy podporující efektivitu těchto dietních režimů.
Existují totiž důvody k obavám z nežádoucích účinků těchto diet, včetně glomerulární hyperfiltrace (zvýšená filtrace v ledvinách, která může zhoršit funkci ledvin), hypertenze z důvodu zvýšeného příjmu sodíku či rizika ledvinových kamenů. Tyto nežádoucí vlivy vyvolané nevhodnou vysokoproteinovou dietou by mohly vést ke zvýšení výskytu chronického onemocnění ledvin v běžné populaci.
Proto se zdá být z lékařského pohledu vhodné nepodporovat vysokoproteinové diety, zejména ty, které jsou založeny na masných a mléčných výrobcích, dokud nebude poskytnut jednoznačný důkaz o jejich bezpečnosti pro lidské zdraví.
Zdroj:
http://www.jrnjournal.org